CURSUS MS Access 2014

 

 

 

Access opstarten

Deze cursus is geschreven voor MS Access 2007, maar de verschillen met MS Access 2010 zijn erg klein. De menu structuren zijn te vergelijken met die van andere Office pakketten. Het menu bestaat uit een lint. Dit lint bestond in versies 2003 en ouder niet . MS Access kun je opstarten via het start menu of indien aanwezig een snelkoppeling op je bureaublad, geheel overeenkomstig met MS Word.

Via menu start Via snelkoppeling Access Via Snelkoppeling Access bestand

 

In het linker plaatje kom je door onder de start knop te kiezen voor Microsoft Office en dan Microsoft office Access 2013. Ook kun via de snelkoppelingen van het programma Access of van een Microsoft access database (in dit geval SDT, de extensie van een Access bestand is .accdb) kun je op vergelijkbare manier als bij Word Access opstarten.

Start Access op door of van het menu gebruik te maken, of van de snelkoppeling van het programma.
Je krijgt dan onderstaand scherm.

Access heeft een zeer uitgebreide helpfunctie. Mocht je ergens niet uitkomen maak daar dan gebruik van. Je kunt in de helpfunctie komen door op het ? teken te klikken. Vraag dan b.v. hulp over tabellen.

Vraag hulp over tabellen. Zoek eens op onder "Tabellen maken" wat een tabel is.

Net als bij Word kun je een bestaande database (in Word natuurlijk een document) openen. In Access maak je maar heel sporadisch een database aan, maar werk je er wel vaak mee. Sterker nog je zult vaker werken met door anderen ontwikkelde databases (hoeft niet perse Access te zijn). Om dit te oefenen download je het bestand

SDT.ACCDB

Dit doe je als volgt: Rechtsklik op bovenstaande bestandsnaam.

Selecteer uit het menu: Doel opslaan als.

Kies een voor jou goede locatie op je PC en sla het bestand daar op.

Open het bestand door tweemaal op de bestandsnaam te klikken. (Of door Access op te starten en via het menu, vergelijkbaar met Word, het bestand te openen).

Je krijgt onderstaand scherm

Je krijgt een beveiligingswaarschuwing, maar je mag aannemen dat dit een veilig bestand is.

Klik op opties en schakel de inhoud in.

We zijn nu klaar de eerste stappen op het DBMS terrein te zetten.